Korvapuusti

Korvapuusti, czyli tradycyjne fińskie bułeczki. Specjalnie dla wszystkich miłośników i niemiłośników świąt prezentujemy tajemniczą recepturę, prosto spod nosa Santa Clausa :)




0,5l mleka podgrzać w mikrofalówce (ma być ciepłe, ale nie za gorące!). Mleko wlać do dużego pojemnika, rozpuścić 50 gr świeżych drożdży i rozmieszać. Dodać 2 łyżki stołowe kardamonu, 3/4 szklanki cukru i łyżeczkę soli. Cały czas mieszać i stopniowo dodawać 0,5l mąki. Delikatnie i z wdziękiem traktować ciasto. Na koniec dodać 200g roztopionej margaryny (ciepłej). Całość przykryć, odstawić w ciepłe miejsce i pozwolić mu rosnąć.

Po około 45minutach ciasto podzielić na 3 lub 4 części i każdą kolejno rozwałkować w formie prostokąta. Ciasto posmarować margaryną i w zależności od upodobania posypać cynamonem, cukrem, lub dżemem jabłkowym. Posmarowane ciasto zwinąć w rulon i odkrajać nożem małe części (ryc. 1).



Piec w temperaturze 225 stopni, około 8-15 minut. Podawać na ciepło i jeść bez wyrzutów sumienia.


Wesołych Świąt!
Щасливого Різдва Христового!
Merry Christmas!
Frohe Weihnachten!
God Jul!
Joyeux Noël!
Hyvää Joulua! 

                               życzą
                                                   Dusia & Katja

Share this:

CONVERSATION

2 komentarze:

  1. mąki trzeba odmierzyć 0,5l, tak? muszę się upewnić, bo ja zawsze w gramach mierze. mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 0,5l = dwie szklanki maki. Ale mozna dodac tez troche wiecej, jesli trzeba, sama pewnie to ocenisz. Wazne, zeby ciasto bylo LEPKIE. No i najwazniejsze, zeby je traktowac delikatnie. Jak kobiete :D

    OdpowiedzUsuń